EKO((b))logas

ekologiškai švarios žinios | eco-friendly news

Atliekų išvežimas – nemokamai!

Posted by Kęstas - 23 gegužės, 2007

Netrukus Vilniuje turėtų pagerėti atliekų surinkimo kokybė. Gegužės 17 buvo patvirtintos naujos sostinės atliekų tvarkymo taisyklės, taip pat savivaldybė pasirašė sutartis su atliekų tvarkymo įmonėmis, kurios turės jas vykdyti. Taisyklės dar nepaviešintos (bent jau aš neradau), tačiau pranešama kad nuo šiol antrinės žaliavos: stiklas, popierius, plastikai ir kitos, bus išvežamos nemokamai. Tuo pačiu brangs mišrių komunalinių atliekų išvežimas. Kol kas centre gyventojams visiškai nėra galimybės rūšiuoti komunalines atliekas, o ten kur stovi diferencijuoti konteineriai, žmonės nesuinteresuoti rūšiuoti. Taigi, gal reikalai pajudės į priekį.

Iš kiekvieno Vilniaus gyventojo per metus į sąvartyną nukeliauja apie 400 kg komunalinių atliekų, iš kurių apie 42% biologiškai suyrančios atliekos (pvz., virtuvės atliekos) ir didžiąją dalį – antrinės žaliavos (Pataisiau!!). Taigi, jei bus gerai renkamos antrinės žaliavos, į sąvartynus pateks dvigubai mažiau komunalinių atliekų.

7 atsakymai to “Atliekų išvežimas – nemokamai!”

  1. ramūnas said

    tai gerai. mūsų administruojanti bendrovė bandė įpiršti, kad už surūšiuotų atliekų išvežimą taip pat reikia mokėti, tačiau laiku pastebėjom. beje, už konteinerių nuomą taip pat nereikia mokėti.
    [via: http://www.atliekos.visiems.lt – Vilniaus miesto savivaldybė priėmė naujas atliekų tvarkymo taisykles ir patvirtino naujuosius tarifus, kurie įsigalios tuomet, kai su Vilniuje turinčiais teisę tvarkyti komunalines atliekas operatoriais bus pasirašytos sutartys. Numatoma, kad tai įvyks 2007 metų pradžioje. Vežėjų, su kuriais sudaromos sutartys, nustatytieji įkainiai negalės viršyti savivaldybės nustatytųjų.Šiukšlių išvežimo mokestį sudaro kelios dalys: konteinerio nuoma, šiukšlių išvežimo paslauga, sąvartyno mokestis. Atidarius naująjį sąvartyną, sąvartyno mokestis ženkliai kils. Už rūšiuotas atliekas nei konteinerio nuomos, nei išvežimo mokesčio mokėti nereikia.]

  2. Tomas said

    O kaip bus su šiukšlių šahtomis? Jose niekaip nesurūšiuosi. Reikia reikalauti naujų konteinerių?

  3. Kęstas said

    taip Tomai, reiks nusileisti į kiemą, jei norėsi rūšiuoti 🙂

  4. Tomas said

    Na, dabar aš nešu šiukšles į kitą kiemą, o už tai mane gali nubausti, nes aš nemoku už kito kiemo konteinerio priežiūrą.
    Mane domina, ar reikės eiti į amdinistruojančią įmonę ir reikalauti pastatyti naujus konteinerius mano kieme. Jei pastatys naujus, tai reiškia šachtose esančių konteinerių nebeliks, kas gali nepatikti mano kaimynams 🙂

  5. Kęstas said

    kiek suprantu administruojanti įmonė pasirašys sutartį su kažkuria iš tvarkytojų, kuri jau turės statyt konteinerius ir tt
    Šachtos turbūt liks, tik už jas teks daugiau mokėt, o jei neši į kaimyno konteinerį, gausis kaip ir vagiliavimas. patykos kada kaimynėlis už konteinerio ir pamokys 🙂

  6. Živilė said

    O kaip su individualių namų savininkais? Jiems sunku sudaryti sutartį del nerušiuotų atliekų išvežimo, o ką jau kalbėti apie rūšiuotas. Priversti gyventojai tapti tykotojais prie svetimų konteinerių. Net mokinukai mokomi ,,rūšiuokite atliekas“, O kur jas mesti? jau menesis kaip bandau sudaryti sutartį su atliekas V.S.A. ir nieko…Jiems matyt ir be manęs darbo per akis, kas ir matosi mieste:)

  7. Živilė said

    O kaip su individualių namų savininkais? Jiems sunku sudaryti sutartį del nerušiuotų atliekų išvežimo, o ką jau kalbėti apie rūšiuotas. Priversti gyventojai tapti tykotojais prie svetimų konteinerių. Net mokinukai mokomi ,,rūšiuokite atliekas“, O kur jas mesti? jau menesis kaip bandau sudaryti sutartį su V.S.A. ir nieko…Jiems matyt ir be manęs darbo per akis, kas ir matosi mieste:)

Parašykite komentarą