EKO((b))logas

ekologiškai švarios žinios | eco-friendly news

GM maistas – panacėja ar nuodai? IId.

Posted by ramūnas - 17 vasario, 2007

Puikus GoogleVideo esantis dokumentinis filmas “GM maistas: panacėja ar nuodas“ pateikia kitokią GM maisto realybės pusę.

Be pavojaus žmogaus sveikatai (pagrindinai nauji alergenai maiste) GMO technologija kelia kur kas didesnę ekonominę, socialinę, ekologinę ir kultūrinę grėsmę. Ypač įspūdinga kanadiečių fermerio, rapsų (amer. canola) augintojo Percy Schmeiser istorija ir jo komentarai. Percy Schmeiser tapo tarptautiniu nepriklausomų ūkininkų pasipriešinimo GM sėklų ir cheminėms korporacijoms simboliu, kai 1998m. Monsanto jį padavė teismą, teigdama jog Schmeiseris pažeidžia jų patentus ir augina Monsanto rapsus. Iš tikrųjų ūkininko rapsų laukai buvo užteršti GM rapsų sėklomis (atspariomis Roundup herbicidui), kurios pateko iš gretimųjų laukų, ir Monsanto teigė, kad jo rapsų veislės dabar yra korporacijos nuosavybė (nes turi jų įterptą patentuotą atsparumo geną). Schmeiseris nepasidavė – jis apskundė Monsanto Kanados aukščiausiajam teismui, tačiau teismo sprendimas buvo Monsanto naudai (5 prieš 4), nors $15000 baudos jam mokėti nereikėjo. 2004-2005 m. laikotarpyje Monsanto padavė į teismą daug smulkių fermerių JAV ir Kanadoje dėl to, kad jų augalai susikryžmino su herbicidams aptspariais augalais ir reikalavo mokesčio, kadangi teigė kad ūkininkų augalai dabar yra Monsanto intelektualinė nuosavybė. Apskritai, ūkininkai, pirkdami Roundup Ready sėklas, perka naudojimo licenziją, kurioje nurodyta, kad jie turės naudoti Roundup herbicidą, negalės rinkti sėklų, kas metus turės pratęsti naudojimosi licenziją ir mokėti technologinių inovacijų mokestį – $50 už akrą/metams.

GM augalai sukelia naują taršos formą – biologinę taršą – kuri, priešingai nei kitos egzistuojančios gamtoje taršos formos, ilgainiui didėja (dėl organizmų dauginimosi). Visi Kanados rapsai jau yra užteršti GM rapsų sėklomis. Tokia situacija kelia realią grėsmę ekologinei žemdirbystei ir smulkiems ūkininkams, kandagi dėl transgeno buvimo jų produktuose, ūkininkai negali sertifikuoti ir parduoti savo derliaus.

Bet grįžkime iš Monsanto rojaus Indijoje į realybę. Kaip minėjau, daugelis ūkininkų visas savo santaupas išleido naujai Monsanto technologijai (patentuotai Bt toksiną turinčiai medvilnei) Tačiau augalų kenkėjai greit prisitaikė, derlius buvo mažesnis nei tikėtasi – ūkininkai buvo priversti parduoti savo būstus ir inkstus (!), įšaugo savižudybių skaičius.
žiūrėti video…

Plačiau apie tai – filmo “Unnatural selection“ fragmentai Youtube:

2 dalis:

3 dalis:

4 dalis:

5 dalis:

6 dalis:

7 dalis:

Dokumentinis filmas Future of Food (.torrent) taip pat yra nepamainomas atsparos taškas bei kritinės nuomonės užuovėja – jį pamatyti tiesiog būtina.

Parašykite komentarą