EKO((b))logas

ekologiškai švarios žinios | eco-friendly news

Duonos klausimas

Posted by Justinas sausio 12, 2008

Noriu užduoti jums svarbų kasdienį klausmą: ar atidžiai renkatės kokią duoną pirkti? Ar žiūrit iš ko ir kada ji pagaminta? Kokią dažniausiai renkatės ir kodėl?

Ir dar – ar verta įkurti GerųVartotojųWiki, kuriame pasidalintume informacija apie sveikus ir gerus produktus?

Reklama

21 atsakymai to “Duonos klausimas”

  1. Ieva said

    Atidžiai. Žiūriu, kad būtų veganiška ir be konservantų.
    Vis ketiname namie keptis patys, bet esame tinginiai ;(
    Paskutiniu metu dažniausiai perkame “Rugelį“ bei tokią baltą plikytą duoną, kurios, deja, pavadinimo dabar nepamenu :}
    Dėk GerųVartotojų Viki – ką reiškia verta/neverta? Aš visuomet už tai, kad būtų kuo daugiau info :}

  2. Gintas said

    Visuomet stengiuosi pirkti Biržų duona.. nepalyginamai skanesnė nei palangos ar kokia kita 🙂
    Va nusipirkau Bajorų duonos… vos ne vos suvalgiau 🙂 Labai jau neskani ir labai jau jaučiasi kad pridėta visokio š.
    O dėl Wikio – už:)

  3. doo said

    Aš irgi mėgstu rugelius. O jei perku ką kita – irgi apžiūriu ar be konservantų. Bet atradau kad patogu žiūrėti kur yra ekoagroslogotipas. Dar įsiminė kad “Gardėsio“ gaminiai dažniausiai švarūs ir skanūs. O štai į galiojimo datas tai visada pamirštu žvilgtelt.

    Dėl to kad pačiam sukaupti šitų praktiškų, bet visai neįdomių žinių labai sunku, ir kilo mintis apie wiki. Bet Ieva, juk tame ir dalykas, kad informacijos savaime daugiau nebūtų. Ją patys turėtume sukraut. Wiki be pakankamo skaičiaus aktyvių naudotojų – tik jėgų švaistymas. Štai matyti tokį dalyką norėčiau, bet visą jį surašyti – tikrai ne 🙂

  4. Mari said

    jau daug metu perkam Daukanto g. (Kaune penktadieniais) stambiu grudu duona. niam 🙂

  5. lio said

    Palaikau viki ideją. Dėl duonos, nedažnai žiūrau į aprašą dėl konservantų ar galiojimo datos… gal reiktų pradėt?

  6. Julė said

    Kaip ir Ieva, visada žiūriu, kad būtų veganiška.
    Ir dar – kad kuo mažiau sudėtinių dalių būtų. Todėl “Rugelį“ labai myliu ir gerbiu – ar ne keturi produktai jo sudėty tėra.
    Nuolatos namie būna ir “Senelio“ duonos. Neatsimenu gamintojo.. Tokios mažutės stačiakampės riekelės, viršus gausiai apibarstytas kmynais. Ekologiška.

    Viki idėją taip pat palaikau :}

  7. Battye said

    Na as tai tikrai nesirenku duonos pagal tai is ko ji pagaminta, nes tuomet as iejus is parduotuves is jos nebeiseiciau 😀

  8. RB said

    Prancūzų kavinėj (Wilno) kas antrą sekmadienį būna mini eko turgelis, kur perku Panevėžyje keptą naminę duoną (30Lt už 5Kg kepalą). Nereikia kišt į šaldytuvą ir 4 žmonėm užtenka dviem savaitėm. Nu dar ten sūrių gerų būna (reikia iš anksto užsisakyti), vištų ne narvuose augintų, kiaušinių, žolelių, kartais naminukės įpila. Užsukit, ten linksma.

  9. doo said

    Esu girdėjęs 🙂 O rytoj bus tas ar ne tas sekmadienis?

  10. daiva said

    Prancūzų kavinėj duona išties superinė(berods rytoj TAS sekmadienis)…O skaityt parduotuvėj reikia..Ir daug…Kartais tuščio krepšelio sąskaita…

  11. rimantux said

    Be abejo, lietuvišką, dažnai – Rugelį. Dėl grūdų – kad skanu ir sveika. Tiesa, sudėties neskaitau…

  12. egidijusk said

    aš dažniausiai perku ekoagros ženklu pažymėtą vici duona. viki reikia

  13. buržujus said

    verta.

  14. Aukse said

    Sveiki,

    Gal kas galit pasakyt kur ta prancūzų kavinė yra?

  15. laimingas said

    Dar Basanavičiaus vidurinėj Vilniuje vyksta pagal Tatulos programą švarių vaisių ir daržovių mugės -> http://www.organic.lt/

    Viki reikia!

  16. woo said

    taigi cefe de paris, didziojoje gatveje, j.franko name: http://www.cafedeparis.lt/

  17. Darius Damalakas said

    Duonos sudėties nežiūriu, perku palangos duoną, kartais – inteligentų su daug grūdų.

    dabar pradėjau žiūrėti mėsos sudėtį, kad nebūtų e621 – skonio stipriklio

    dar pomidorų padažus perkant labai žiūriu, kad būtų be konservantų ir kitų priedų

  18. Gabriele said

    Visada pasižiūriu į sudėtį. Čia kažkas jau minėjo, dažnai pasitaiko pirkti Biržų duoną, nes joje nebūna nieko pridėta. O vat į duonos galiojimą niekada nežiūriu.

  19. Živilė said

    Vieną kartą nutariau detaliai išsiaiškinti, kokie priedai yra duonos gaminiuose (kaip tik namuose turėjau įvairių). Pasiėmiau sąrašą, kur išvardintas maistinių priedų kenksmingumas (ES tyrimų duomenys buvo paskelbti Maisto ir veterinarijos atstovės straipsnyje). Beveik visuose tądien turėtuose duonos gaminiuose buvo priedų, kurie ES nustatyti kaip kenksmingi, bet neuždrausti (kaip pvz. 330). Ir ,,Gardėsio“ bandelėse ir ,,Vilniaus duonoje“, visur buvo E330. O ant vienos duonos buvo ne E skaičius, o medžiagos pavadinimas, tai yra kažkokia derva (lygtai guaro) ir kiti priedai. Surasti, koks jų skaičius (E) buvo sunkiau. Manau, medžiagos pavadinimas, o ne tos medžiagos E ženklinimas rašomas tam, kad vien užmetus akį, perkant vartotojas pasirinktų būtent tą produktą. Vis dar neišsiaiškinau, kuri duona be priedų. Ekologišką žinau, bet norisi įvairovės…

  20. Rasa said

    Gal pavėluotai pridursiu, kad atradau baltą forminę Radviliškio duoną, rodos, be jokių priedų (bent jau nerašo), ir svarbiausiai- dirbtinai “neišpūstą“; perku “Norfos“ [parduotuvėse, dar- Utenos duoną su grūdais, irgi perku ten pat… Ir kainos nesikandžioja…

  21. Tyliai said

    Man tiesiog kilo klausimas, beskaitant vici duonos sudėtį – jei ten nėra nei mielių, nei raugo, kaip ji yra tokia minkšta ir iškilusi (matosi kildinimo burbuliukai pačioje duonoje, jei keptumėte duoną tik iš grūdų ir vandens, vargiai tokia išeitų). Niekaip nesugalvoju, kaip čia sužinoti, ką jie dar naudoja, kad duona būtų minkšta. Gal kas žinot?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: