EKO((b))logas

ekologiškai švarios žinios | eco-friendly news

Vegetarizmas, arba kaip pasididinti krūtinę be silikono | CandyCactus (IId.)

Posted by candycactus on liepos 10, 2007

O, čia jau sunki tema šalyje, kur matai plakatus ant kavinių, kiaulės koja – tik 4 lt. Prosenelių išmintis skverbiasi veik genetiškai, kad mėsa yra gerai, kad reikia jos kūnui. Ir išties, jei tiek kartų išgyveno ant Lietuvos žemės, reiškia tai nėra visiškas išsigalvojimas. Žmonių kūnai prisitaikę prie tam tikrų klimatinių zonų ir nėra reikalo versti korėjiečius valgyti jogurtą, kai tie neturi laktozės perdirbimo mechanizmo, ir matyt neprisidėtume prie didelio gėrio įtikinėdami mongolus, kad agurkai geriau nei mėsa pusryčiam pietum ir vakarienei.

Suveikė ir man protėvių išmintis. Po daugybės metų buvimo vegetare nusprendžiau, kad vėl imsiu valgyti vištieną, keliaujant vistiek sunku aprūpint kūną viskuom kuo reikia. Tik va nepasvėriau tokio fakto.

Nepaisant to, kad mėsos produkcija, kaip žiauriai tai beskambėtų, yra vienas iš didžiausių emisijų šaltinių. Tam, kad užaugintum kilogramą mėsos, reikalingi neįtikėtini vandens kiekiai. Tada masiškai auginamų gyvulių išmatos užteršia gruntinius vandenis ir išskleidžia neįtikėtinus kiekius anglies dvideginio. Nors ir kaip bandoma chemija užkimšti gyvuliams pilvus, vistiek jie gauna ir normalaus maisto. Ir jei tas maistas būtų naudojamas pamaitinti žmones, teoriškai būtų galima pamaitinti krūvą žmonių. Dabar žemėje yra bene trečdalis badaujančių žmonių. Be abejo, problema glūdi ne tik maisto trūkume pietiniame žemės pusrutulyje, bet ir priklausomybės santykiuose. Net jei ir būtų pakankamai maisto, šiaurės pusrutuliui labai neapsimokėtų, kad viskas pietuose atsistotų. Šitą aptarsim būtinai dar kitoj vietoj. Bet dabar grįžtant prie vegetarizmo.

Jeruzalėj su savo mėsėdžiais draugais nesišakojau ir mielai valgiau shavarma, arabišką susuktą sumuštinį su vištiena. Kol švedė draugė man nepasisakė. Sako, per pastarąjį pusmetį mano krūtinė paaugo pusantro numerio. Nu, galvoju, grožei matyt nekenkia. Bet viskam kitkam tai matyt kaip reikiant.

Industrinėse valstybėse, kur mėsa auga nė po atviru dangum, o inkubatoriuose, kur gyvuliai dienos šviesos gyvenime nemato, augintojai nepagaili aprūpint gyvulius chemikalais. Kiaulės yra profilaktiškai pumpuojamos antibiotikais, o vištos hormonais, kad greičiau augtų. Jei valgai mėsą, suvalgai ir kažkokią dalį hormonų ir antibiotikų. Tai kas dabar pasakys, kaip čia išties sveikiau? Valgyti mėsą, ar nevalgyti?

Rumunijoj, kur karvės iš ganyklų pareidavo, kaip iš mokyklos grįžtantys vaikai, kiekviena žinodama savo trobą, valgiau sūrius ir gėriau pieną ramia širdim. Nors gyvūnų gyvenimas nėra lenvas vienaip, ar kitaip, žinojau, kad jei karvėms dar kažkur gerai Europoje, tai Rumunijoj. Ūkininkai net ir norėdami negalėtų prišerti savo karvių chemikalais, nes neturėtų pakankamai pinigų tam. Išvada sau pasidariau – kuo turtingesnė ir modernesnė šalis, tuo toliau reik laikytis nuo mėsos. Tada, arba ieškotis ūkinkų, kurie laiko gyvulius žmoniškai“. Kita galimybė – valgyti falafelius (arabiški avinžirnių kotletukai) ir visokias kitas pupas. Tie patys baltymai. Tik skaniau. Nu bent jau man.

Pratybai ir įdomumo dėlei siūlau apsilankyti nors kartą mėsos kombinate arba modernioj fermoj. Tada, kaip sako, sprendimas, kaip čia geriau elgtis, matyt ateis pats. Kaip ten bebūtų, ir kiek blogų sprendimų priima politikai ir politikės, štai čia vienas iš tų, kur sprendimas jūsų rankose. Ar burnoj.

CandyCactus, keliauja ir rašo

Tbilisi, 2007 birželis

 

Advertisements

20 atsakymai to “Vegetarizmas, arba kaip pasididinti krūtinę be silikono | CandyCactus (IId.)”

  1. Daedeloth said

    Dėkui, puikus straipsnis. Svarbiausia, jog nevienšališkas- parodyta ir iš mėsą valgančios pusės. (:

  2. xzebrasx said

    Koks skirtumas, ar gyvuliai išnaudojami žiauriau ar šiek tiek švelniau? Vis tiek tai tas pats išnaudojimas. Ar vergo mušimas 9 kartus, vietoj 10-ies, jau būtų OK? Manau, kad ne. Faktas tas, kad gebėjimas virškinti mėsą ir kitus gyvulinės kilmės produktus dar nereiškia, kad mes PRIVALOME juos valgyti. Galime juk suvirškinti ir, tarkim, šūdo gabalą ar kitą žmogų, bet tai nereiškia, kad PRIVALOME tai daryti sveikatos vardan. „Visaėdizmas“ yra tik prisitaikymas, padidinantis mūsų šansus išlikti įvairiomis klimato sąlygomis (tarkim, užėjus ledynmečiui, kai vegetacija yra non-existent). Bet tiek mėsa, tiek pienas ir kiaušiniai mums nėra sveikas maistas. Jau nekalbant apie tai, kad toli gražu ne būtinas. Juk yra krūvos informacijos apie tai, kaip tai neigiamai veikia mūsų organizmus. Taigi, kam išnaudoti, kankinti ir žudyti, kai galime to nedarydami būti lygiai tokie patys (ar net labiau) sveiki, stiprūs ir kūrybingi?

  3. linas said

    sutinku su xzebasx. mėsa nėra sveika, ekologiška, ekonomiška ir galiausiai žmogui visiškai nebūtina. kiekvieną iš šių dalykų galima patvirtinti krūva įvairių tyrimų.
    ir įdomu, ką autorė rado vištienoje tokio iškirtinio, kad priėjo išvados, kad ją būtina valgyti?

  4. cactuse said

    kūl, pavarei 😉 aš ir pati mėsos nusprendžiau atsisakyt, kai prieš kokius gerus tris mėnesius pasiskaičiau panašios informacijos kažkokioj jogų knygoj – kaip mėsa pūva skrandyje, kaip ji ardo laisvą maisto cirkuliaciją visam pasauly ‘n stuff. tai dabar jau esu “švari”, ir ką? Ir jaučiuos žymiai geriau ;)) anksčiau mėsos kvapai dar viliodavo, bet dabar jie kažkodėl visiškai neveikia, žiūriu į kepsnį kaip į kartono gabalą ir net paragaut nesinori 😉

    BET su vegetarizmu (ir ypač veganizmu) galima nesunkiai prisižaist, ypač per ilgesnį laikotarpį. pats to iškart net nepajusi. jei nenaudoji būtinų medžiagų, suvarai organizmą per approximately 2 metus. Kol kas žinau tik tiek, kad būtina papildomai naudoti geležį (pačios išsigelbėjimas – Hematogenas ;)), kalcį, B12 ir D vitaminus, nes būtent jų organizmas pritrūksta, o yra įpratęs gaut iš mėsos. A, jo, dar būtinas baltyminis maistas (>soja..?)

    Anyway. Dar ketinu pasikonsultuot su dietologe dėl šito. GO VEGETARIANS GO!!! ;))

  5. ramūnas said

    7 metus nevalgau mėsos išskyrus žuvį retsykiais – taigi esu pusiau vegetaras. tai natūralus pasirinkimas, kurį įtakojo daugelis priežasčių – nesu joks fanatas ar pan. tiesiog vat paskutinius tris metus mano hemoglobinas ties aukštutinė normos riba (kaip jaučio, sakyčiau). apskritai, mūsuose, o ypač medikų tarpe, gajūs įvairūs mitai. iš asmeninės patirties – >60% indų nevalgo mėsos – ir čia kalbu ne apie tuos vargšus, bet solidžias padėtis užimančius emigrantus UK – niekas ten nekenčia dėl anemijų ar pan. – svarbiausi yra derinti įvairius augalinius produktus. kad ir tie baltieji nupoliruoti ryžiai – na gi natūralieji yra pilkšvi, turi žymiai daugiau maistinių medžiagų ir vit., nei baltieji – ten vien tik angliavandeniai. taigi, su tais baltais ryžiais sotus nebūsi. tačiau yra įvariausių prieskonių, priedų etc. dabar vat atradimas lęšiai ir jūros kopūstai 🙂

  6. xzebrasx said

    Cactuse, su mėsos ir kitų gyv. kilmės produktų valgymu galima lygiai taip pat prisižaisti. Ir prisižaidžiama – pračekink ligonines 🙂 Svarbu ne tai, ko tu nevalgai, o tai, ką valgai. Jokių maisto papildų (išskyrus B12) tikrai nereikia. Geležies daugiau nei mėsoje yra riešutuose bei sėklose. Baltymų pilna visur – grūduose, ankštiniuose augaluose, riešutuose, sėklose ir t.t. Jie lengviau pasisavinami organizmo ir neskatina vėžio vystymosi. Kalcis iš pieno tai išvis žudikas 🙂 Esama krūvos duomenų apie tai, kad ten, kur suvartojama daugiausiai pieno ir jo produktų, osteoporozės procentas yra didžiausias. Go vegan! 😉

  7. MrNice said

    Čia į kitą temą, ne į krūtinės 🙂
    http://www.delfi.lt/news/daily/science/article.php?id=13765827

  8. RB said

    10 metų buvau vegetaras ir abstinentas be jokių įpatingų papildų ar vaistų. Liuks. Paskui vieną rytą atsikėlęs sugalvojau, kad nebebūsiu daugiau. Irgi liuks.

  9. xzebrasx said

    [i]RB[/i], kodėl nusprendei grįžti prie ankstesnių įpročių? Juk vegetarizmas/veganizmas nėra vien tik asmeninis pasirinkimas, kadangi nuo jo priklauso milijonų kitų kančios ir žūtis. Jau neminint destruktyvaus poveikio visai planetai ir pačio žmogaus sveikatai.

  10. RB said

    Nu aš taip globaliai dar nesugebu žvelgti. Tiesiog užsinorėjau alučio, o prie jo ir kokią dešrytę neblogai sukrimsti… Dėl milijonų žmonių kančių aš ko tai abejoju, nes mėsos valgau tikrai nedaug ir didžiają jos dalį perku iš giminaičių kaime. Parduotuvinę mėsą kartais aišku tenka valgyti, bet visada žinau kokį brudą valgau, nes teko padirbėti montuojant įrengimus Uspaschiko mėsos kombinate, kur pravedė ir ekskursiją.

  11. ramūnas said

    nustebau, kad delfi’s prakalbo: http://www.delfi.lt/news/daily/science/article.php?id=13823268&rsslink=true

  12. xzebrasx said

    Aš ne apie žmonių, o apie kitų gyvūnų kančias. Kas dėl globalaus mąstymo, tai, kaip sakoma – “think globaly, act locally” 😉 Jei buvo liuks be mėsos, visiškai nėra prasmės vėl imti ją valgyti. O „skanu“ – tikrai ne pasiteisinimas 🙂

  13. xzebrasx said

    Tas straipsnis Delfyje pusė velnio, bet pasiskaičius komentarus tai norisi tik pasikart ant diržo 🙂

  14. linas said

    Jau keleri metai, kaip padaryti keli išsamūs tyrimai lyginantys įvairių dietų poveikį aplinkai.
    http://minerva.simons-rock.edu/~geshel/papers/nutri/nutriEI.pdf (pilnas tyrimas)
    http://minerva.simons-rock.edu/~geshel/papers/nutri/newScientist.html (trumpa išvada iš žurnalo “New Scientist”)
    http://www-personal.umich.edu/~choucc/environmental_impact_of_various_dietary_patterns.pdf (iš praėjusių metų “European Journal of Clinical Nutrition”)

    Veganizmas stipriai lenkia dietą su gyvūniniais produktais ir to priežastis labai paprasta – gyvūnių produktų “gamyba” yra labai neekonomiška ir švaistanti energiją. Pavyzdžiui, keli faktai. Tam, kad gyvūnas sukauptų kilogramą savų baltymų, jam reikia suvalgyti daugiau nei 6 kilogramus augalinių baltymų, kai tuo tarpu tuos augalinius baltymus gali suvalgyti tiesiogiai žmogus. Kad gauti vieną kilogramą jautienos, reikia sunaudoti apie 100 000 litrų vandens (užauginti pašarą, girdyti patį gyvūną), o tam, kad užauginti kilogramą kviečių grūdų sunaudojama tik 900 litrų. Gyvulininkystė sunaudoja žymiai daugiau energijos ir gauna žymiai mažiau kalorijų maisto vienam kilodžauliui sunaudotos energijos nei augalininkystė. Tuo pačiu gyvulininkystė palieka didžiulius kiekius taršos, kuri teršia vandenį ir žemę. Galiausiai, apskaičiuota, kad žmogui visus metus išsimaitinti veganiškai, reikia apie 7 arų žemės, vegetarui – 20 arų, o visavalgiui – 130 arų. Tad vietoje to, kad maitintis veganiškai ir likusią žemę palikti laisvą augti miškui ar pan., valgant mėsą tenka tą mišką nukirsti ir paversti į ganyklą.

    Ir čia tik ekologinė veganizmo pusė, neminint moralinių prieštaravimų su kuriais susiduria žmonės, valgantys mėsą.

  15. kodel keiciu iprocius? maistas turi socialine funkcija. kartais, ir vis dazniau man darosi svarbus pats momentas su konkreciu zmogum ir ne su milijonais nekonkreciu. daznai zmones, kuriu egzistencija pastatyta ant ukio mesos nevalgyma jaucia kaip ju paciu atmetima. nuodeme vienam kontkekste gali buti isganymas kitam.

    dargi vaziuojant dvyrka iprociu nera. yra tik prisitaikymas prie to, kas yra. aisku, galima to nedaryti, bet kam tada keliauti?
    o kadanors, jei vel busiu sesli, gyvensiu grynai taip, kaip manau, kad reik.

  16. a, pastebejau, kad klausimas buvo rb nukreiptas, bet man jis patiko 🙂 issiblaskes kaktusas tarp kalnu ir interneto

  17. xzebrasx said

    Nuo to, kad nenusipirksi mėsgalio iš ūkininko, jis nesubankrutuos ir tikrai neįsižeis 🙂 O tos visos „nuolaidos“ (tipo „ai, nu kartais galima“) tai kažkaip bestuburiškai atrodo (no effence ;)). Aš kai keliauju, laisvai randu sau tinkamo maisto. Tiek vakaruose, tiek Baltarusijoj. Noro tik reik turėt. O destruktyvios industrijos rėmimas nėra pateisinamas jokiom aplinkybėm. Ypač, kai išvengti nereikia beveik jokių pastangų.

  18. candycactus said

    valgyti ne mesa man jau nera big deal, viska moku susiveikt. issukis, kuri cia paminejau, yra ne mesos vengimas, bet kaip rasti bendruma su zmonem, kuriuos sutinki pakeliui, nepaisant ir taip jau visu skirtumu. kartais ta sunku issprest, TODEL renkuos valgyti ta, kuo zmones mane pavaisina, jei jauciu, kad per daug skiria. o del bestuburiskumo – tai atradau sau, kad tai stiprybe. mes tiesiog per daug holivudo filmu prisiziureje esam (nu irgi no offense, tiesiog nuomone kita 🙂

  19. xzebrasx said

    Jau rašiau kontrargumentus, bet paskui pagalvojau, kad nėra prasmės 🙂 Elkis taip, jei atrodo, kad taip geriau.

  20. vlkc said

    Gal truputį ne į temą, bet štai čia turėtų buti naudinga vieta: nuolaidos, akcijos, išpardavimai, naujovės, superpasiūlymai, dovanos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: